top of page

Τα βασικά εργαλεία

Η κατασκευή ενός μοντέλου είναι ένα χόμπυ με υπομονή, λεπτομέρεια και με κλίση προς καλιτεχνικη ικανότητα. Μετά απο μια διαχρονική πορεία, το χόμπυ αυτό είναι μια αρκετά μεγάλη βιομηχανία, με αρκετούς κατασκευαστές μοντέλων, μπογιών, πινέλλων και άλλων υλικών, χρησιμα για την κατασκευή ενός μοντέλου, αλλά και αρκετών τεχνικών. Κάθε τεχνική φυσικά διαφέρει απο κατηγορία σε κατηγορία μοντέλου, καθώς και απο μοντελιστη σε μοντελιστή. Πιο κάτω θα δούμε κάποια απο τα υλικά που χρειάζονται για την κατασκευή ενός μοντέλου, και βίντεο με τεχνικές weathering αρμάτων απο ένα απο τους κορυφαίους του είδους, Mig Jimenez.



1. Μαχαίρι-λαβή


 

 

 

 

 



2. Λεπίδες No 11
 

 

 

 

 

 

 



3. Κόφτης. Μπορούν να βρεθούν και σε καταστήματα μοντελισμού, καταστήματα με εργαλεία, Praktiker, supermarket κλπ. Χρησιμοποιείται για την ασφαλή κοπή των κομματιών από τα πλαίσια χωρίς να προκαλείται αλλοίωση του σχήματος όπως όταν κοπεί το κομμάτι με το χέρι στριφογυρίζοντάς το.
 

 

 

 

 

 

 

 



4. Ντουκόχαρτα Προσοχή ΟΧΙ γυαλόχαρτα τα οποία δεν είναι κατάλληλα για μοντελιστική χρήση σε πλαστικό. Τα ντουκόχαρτα είναι συνήθως μαύρου χρώματος ενώ τα γυαλόχαρτα πορτοκαλοκόκκινα.Χαρακτηρίζονται από διάφορους βαθμούς. Όσο μεγαλύτερος ο βαθμός, τόσο πιο λεπτόκοκκο είναι το ντουκόχαρτο και άρα τόσο πιο λεία επιφάνεια δίνει και το αντίστροφο. Μπορούν να βρεθούν σε μοντελιστικά καταστήματα αλλά και σε χρωματοπωλεία πολύ πιο φθηνά και με μεγαλύτερο μέγεθος. Προμηθευτείτε από 400-500 έως 1200-1500 βαθμούς. Αναλόγως τις απαιτήσεις αργότερα μπορείτε να βρείτε και λιγότερων βαθμών αλλά και πολύ περισσότερων.
 

 

 

 

 

 

 

 


5. Υγρή κόλλα
Ενδεικτικά:
Humbrol Liquid Poly, Tamiya, Gunze Mr. Cement

 

 

 

 

 

 

 

 



6. Λευκή κόλλα Ατλακολ(ξυλόκολλα) ή Humbrol Clearfix για κόλληση διάφανων μερών.
 

 

 

 

 

 

 

 



7. Κυανοκρυλική κόλλα (superglue) για κολλήσεις μη πλαστικών υλικών. πχ μέταλλο ή βαμμένα κομμάτια.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Βελτιωτικό χαλκομανιών:
Ενδεικτικά: Gunze Mr. Mark Setter + Mr. Mark Softer, Microscale Micro Set + Micro Sol

 

 

 

 

 

 

 

 



9. Μοντελιστικός στόκος (Ενδεικτικά: Tamiya Putty, Gunze Mr. White Putty, Humbrol Model Filler, Squadron Green/White Putty) ή ακρυλικός στόκος από χρωματοπωλείο.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10. Μικρή σπάτουλα για άπλωμα στόκου από καταστήματα μοντελισμού.
 

11. Ταινία μασκαρίσματος (Ενδεικτικά: Tamiya, 3M).  Προσοχή ΟΧΙ οποιαδήποτε κολλητική ταινία γιατί μπορεί να αφήσει κατάλοιπα ή να σηκώσει χρώμα. Καλύτερα προτιμήστε καθαρά μοντελιστικά προιόντα.
 

 

 

 

 

 

 

 


 

12. Λίμες μεταλλικές από μοντελιστικά καταστήματα πλακέ/καμπύλες/τριγωνικές.
 

 

 

 

 

 

 

 



13. Λίμες μανικιούρ (μαλακές) από καταστήματα καλλυντικών/Hondos Center.

14. Τσιμπίδες/λαβίδες από καταστήματα μοντελισμού. (μυτερές με μακριά λαβή)
 

15. Ψαλιδάκι
 

16. Μεταλλικός χάρακας από κάποιο βιβλιοπωλείο. (10-15cm)
 

17. Σταγονόμετρα για την μεταφορά χρωμάτων/διαλυτικών. Μπορούν να βρεθούν σε φαρμακεία ή από παλιά μπουκαλάκια καλλυντικών/φαρμάκων.
 

18. Οδοντογλυφίδες/καλαμάκια από σουβλάκια για ανάμειξη χρωμάτων. Μπορούν εύκολα να βρεθούν σε κάποιο supermarket.
 

19. Πινέλα Με ή χωρίς αερογράφο τα πινέλα είναι αναπόσπαστα εργαλεία του hobby μας οπότε για αρχή καλό είναι να προμηθευτείτε πλακέ και στρογγυλά πινέλα διαφόρων βαθμών ώστε να είστε καλυμμένοι και για μικρολεπτομέρειες αλλά και για την κάλυψη μεγάλων επιφανειών. Καλό είναι να προσέχετε να έχουν μαλακή και ελαστική τρίχα. Μερικά θέματα μέσα από το forum σχετικά με πινέλα .
Πλακέ: Νο 2,4,6
Στρογγυλά: Νο 4,5 για μεγάλες επιφάνειες - Νο 2 για μεσαίες δουλειές - Νο 0, 2/0, 4/0, 10/0 για λεπτομέρειες. Όσα περισσότερα μηδενικά αναφέρονται στον βαθμό του πινέλου τόσο πιο λεπτό είναι.
Υπολογίστε και ένα επιπλέον πινέλο λεπτό (πιο λεπτό από αυτό που έρχεται με το μπουκαλάκι της κόλλας) και όχι καλής ποιότητας για χρήση με την υγρή κόλλα. Έτσι θα έχετε περισσότερο έλεγχο στην εφαρμογή της και λιγότερες πιθανότητες να τρέξει πάνω στα κομμάτια.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

20. Χρώματα Ένα μεγάλο κεφάλαιο για το hobby μας. Έρχονται σε 2 κυρίως τύπους (χωρίς να περιορίζονται μόνο σε αυτούς βέβαια): σμάλτα (enamel) και ακρυλικά (acrylics). Τι χρειάζεστε; Αυτό θα το δείτε με τον καιρό αφού τα χρώματα έχουν διαφορετικές συμπεριφορές και ο κάθε ένας μπορεί να βολεύεται με κάτι διαφορετικό. Επιπλέον κάθε τομέας του μοντελισμού, κάθε θεματική/χρονική ενότητα έχει τις δικές τις αποχρώσεις οπότε εν ολίγοις......επιλέγετε κιτ και στη συνέχεια προμηθεύεστε τα ανάλογα χρώματα, αρχικά με βάση αυτά που αναφέρουν οι οδηγίες και αργότερα με βάση έρευνα που θα έχετε κάνει και πραγματικές φωτογραφίες του θέματος που σας ενδιαφέρει. Εφόσον όμως υποθέσουμε ότι ξεκινάτε με πινέλα και χωρίς αερογράφο καλύτερα είναι να επιλέξετε χρώματα σμάλτου τα οποία στρώνουν καλύτερα με πινέλο. Τα πιο διαδεδομένα με μεγάλη γκάμα και αρκετά πιο φθηνά από άλλες μάρκες είναι τα Humbrol. Ενδεικτικά επίσης υπάρχουν τα Model Master, White Ensign, Molak, Xtracolor. Ακρυλικά μπορείτε να βρείτε από την Tamiya, την Gunze, Lifecolor, Vallejo, Humbrol, Italeri, Model Master, Xtracolor(Xtracrylics).  Ως βάση προμηθευτείτε: μάυρο, λευκό, γκρι, κόκκινο, κίτρινο, aluminum, steel, gun metal, olive drab/khaki green. Προτιμήστε matt χρώματα από gloss.
 

 

 

 

 

 

 

 

 


21. Διαλυτικό χρωμάτων Για τα χρώματα σμάλτου προμηθευτείτε White Spirit από χρωματοπωλεία. Για τα ακρυλικά μπορείτε να αραιώσετε με Azax (λευκό μπουκάλι), καθαρό οινόπνευμα, νερό (ανάλογα με την μάρκα). Φυσικά υπάρχουν και τα διαλυτικά των ίδιων των εταιρειών χρωμάτων.
 

22. Βερνίκια Gloss και Matt. Κυκλοφορούν από πολλές εταιρείες μοντελιστικές και μη και χωρίζονται σε enamel και ακρυλικά.

 

 

 

Πληροφορίες απο Spook http://www.modelclub.gr/forums/index.php?topic=23146.0

 

Πως να κατασκευάσετε ενα μοντέλο
Πως να... παλαιώσετε ενα μοντέλο
bottom of page