top of page

Τι είναι η IPMS

 

Η IPMS λοιπόν είναι ένας Παγκόσμιος οργανισμός που προσφέρει στέγη και προωθεί την επικοινωνία τη συνεργασία και την άμιλλα, ανθρώπων όλων των ηλικιών, που έχουν σαν κοινό ενδιαφέρον την κατασκευή μινιατούρων με μέσο κατασκευής κυρίως το πλαστικό αλλά και τη ρητίνη, το μέταλλο και φυσικά το ξύλο. Ο Πλαστικομοντελισμός είναι δηλαδή, ένα χόμπι. Για κάποιους φυσικά είναι και επάγγελμα, αφού χιλιάδες μουσεία σε όλο το κόσμο εργοδοτούν μοντελιστές  για τη κατασκευή των μινιατούρων που βλέπουμε στους εκθεσιακούς τους χώρους, είτε αυτές είναι αεροπλάνα, πλοία, ιστιοφόρα μιας άλλης εποχής, μηχανοκίνητα οχήματα, ιστορικά κτίρια, μέχρι και φιγούρες ανθρώπων και ζώων. Ο κινηματογράφος, όπως τον ξέρουμε σήμερα θα ήταν λιγότερο εντυπωσιακός χωρίς τα περίτεχνα μοντέλα κάποιου μοντελιστή! Ολόκληρα κτίρια και συνοικίες, τοπία, διαστημικά σκάφη και οτιδήποτε άλλο μπορεί κάνεις να φανταστεί, γίνονται “πραγματικότητα” στο φιλμ χρησιμοποιώντας αληθοφανή μοντέλα και μινιατούρες.

 

 

 

 

 

Η IPMS Κύπρου

Η IPMS Κύπρου (International Plastic Modellers’ Society - Cyprus) είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικομοντελισμού που, αποτελείται διάφορες ομάδες μοντελιστών σε όλο τον κόσμο. Η πρώτη ομάδα είναι η IPMS UK, η οποία δημιουργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1963.  Η ίδια η IPMS Κύπρου δημιουργήθηκε το 1996 και αναγνωρίστηκε επίσημα σαν Σωματείο το 2014.  Είναι μία  από τις πενήντα περίπου, Εθνικές IPMS σήμερα στον κόσμο (πολλές από αυτές διαθέτουν και αρκετές δεκάδες παρακλάδια που ονομάζονται τοπικές (Regional), όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Σουηδία και άλλες). Η IPMS Κύπρου  είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο και βασίζεται στις μικρές συνδρομές των μελών της, όλων των ηλικιών, αλλά και σε συνεισφορές φίλων. Σκοπός της IPMS Κύπρου είναι η διάδοση του όμορφου χόμπι του μοντελισμού με διάφορους τρόπους, όπως είναι η διοργάνωση εκθέσεων και διαγωνισμών, η έκδοση άρθρων, αλλά και η περιοδική διοργάνωση σεμιναρίων με μοντελιστικό περιεχόμενο. Η IPMS, προωθεί δημιουργικά τις καλλιτεχνικές δεξιότητες των μοντελιστών μέσα από την κατασκευή στρατιωτικών και πολιτικών μοντέλων αεροσκαφών, οχημάτων, πλοίων, τρένων, ανθρώπινων φιγούρων, αλλά και κτιρίων και θεμάτων φαντασίας. Ταυτόχρονα κεντρίζει το ενδιαφέρον τους και ενθαρρύνει τόσο την ιστορική όσο και την τεχνική έρευνα των θεμάτων με τα οποία καταπιάνονται.

 

 

 

Επίσης σχεδόν κάθε χρόνο μέλη μας πηγαίνουν και στην Πανελλήνια έκθεση της IPMS Ελλάδος που γίνεται στην Αθήνα όπου διαγωνίζονται και διακρίνονται με μεγάλες επιτυχίες. Κάθε χρόνο διοργανώνονται από τις Εθνικές ή τις Τοπικές IPMS, Εκθέσεις Μοντελισμού και διαγωνισμοί. Μία φορά το χρόνο γίνεται στη πόλη Telford του Ηνωμένου Βασιλείου και η Παγκόσμια Έκθεση (IPMS Nationals  ή άλλως Scale Model World) όπου λαμβάνουν μέρος πάρα πολλές χώρες. Από το 2003 μέχρι και σήμερα, μέλη της IPMS Κύπρου παίρνουν πρώτες, δεύτερες ή και τρίτες θέσεις σε  διάφορες κατηγορίες σε αυτή την έκθεση!

 

 

Ο Μοντελισμός  είναι ένα υπέροχο χόμπι, μέσα από το οποίο ο μοντελιστής μπορεί να εκφράσει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες, αλλά και ταυτόχρονα να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, αφού η κατασκευή ενός μοντέλου με ακρίβεια, απαιτεί μελέτη του αντικειμένου τόσο στο χώρο, το χρόνο, αλλά και στις συνθήκες ύπαρξης του! Είναι λοιπόν ο Μοντελισμός μία μορφή τέχνης; Κάποιοι ίσως βιαστούν να απαντήσουν αρνητικά, προσπαθώντας να τον κατατάξουν μέσα στα αυστηρά πλαίσια της ζωγραφικής και της γλυπτικής. Σίγουρα όμως χρειάζεται πολλή ικανότητα στη συναρμολόγηση και το βάψιμο ενός μοντέλου. Η προσθήκη λεπτομερειών για την όσο το δυνατό πιο αληθοφανή αναπαράσταση του πραγματικού αντικειμένου απαιτεί τεράστια προσπάθεια και η επίλυση των τεχνικών προβλημάτων που προκύπτουν στην κατασκευή απαιτούν πολλές φορές, ευρηματικές λύσεις  από το μοντελιστή. Βλέποντας το τελικό αποτέλεσμα και ξέροντας από που προήλθε, εμείς δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως ο Μοντελισμός είναι σίγουρα μία μορφή σύνθετης εικαστικής τέχνης.

bottom of page